Fodbold nyheder og gamle hjemmesider

Kalender
 

Patrick spiller på PC

Spam - gode råd og fif

Får du uønskede mails? Se hvad du kan gøre for at mindske problemet.

Spam er uønskede mails, du modtager uden at have bedt om det. Du modtager spam, fordi nogen har fået fat i din mail-adresse. Afsenderen har ofte blot købt en million mailadresser, hvor din adresse er med i pakken.
Du kan derfor modtage tilbud på både engelsk, tysk, fransk, japansk og så videre og tilbud på ydelser, som kun gælder i Nebraska.

Hvad gør man ved spam-mails?

Der er to muligheder, når du modtager en spam-mail. Enten kan du slette den med det samme, eller du kan forsøge at klage over den. Hvis du vil klage over den, bedes du se mere hos TDC's postmaster.

At sende spam irriterer ikke bare modtagerne. Det er også ulovligt i Danmark.
Ifølge Markedføringslovens § 6a er det ikke lovligt at sende reklamer ud til nogen, der ikke har bedt om det. Lovens tekst lyder:
"En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på afsætning af varer, fast ejendom og andre formuegoder samt arbejds- og tjenesteydelser, medmindre den pågældende forudgående har anmodet om det".
Loven er klar, og modtager du uopfordret en reklamemail, kan du sende den videre til
Forbrugerstyrelsen.

Men med sund fornuft, omtanke og et par forholdregler kan du undgå nogle af problemerne.

Skriv aldrig din adresse på hjemmesider

Hvis du deltager i konkurrencer, undersøgelser eller blot opgiver din mailadresse for eksempelvis at få mere information omkring et eller andet, skal du ikke opgive din primære mailadresse. Opret i stedet for en alternativ adresse på åmail p TDC Online under Indstillinger -> Mailadresser.

Opret for eksempel bente-konkurrence@mail.dk. Den mailadresse anvender du så, når du deltager i konkurrencer. Hvis du begynder at få mange spam mails på denne mailadresse, kan du blot ændre den til for eksempel bente-konkurrence-1@mail.dk og slette den gamle.

Hvis du skal skrive din mailadresse på din egen eller en anden hjemmeside, hvilket normalt er rart, kan du skrive den i et format, som mennesker forstår, men som ikke let kan opsnuses. Hvis din mailadresse for eksempel er bente@mail.dk kan du skrive "bente hos mail punktum dk" eller "bente@SPAMmail.dk - fjern SPAM når du skal skrive til mig".
På denne måde kan robotter ikke høste din mailadresse ved blot at gennemsøge hjemmesider, nyhedsgrupper eller andre steder, hvor du har din mailadresse stående.

Svar ikke på en spam mail

Selvom der nederst i næsten alle spam-mails står en mailadresse eller et link til et site, hvor du kan henvende dig for at framelde dig, skal du aldrig svare på mailen eller klikke på linket.
Hvis du svarer på den adresse eller klikker på linket, så ved afsenderen, at der er et menneske i den anden ende, som læser mails sendt til den pågældende adresse, og du vil bare få endnu flere spam-mails.

Næsten alle links i spam-mails indeholder et unikt id, således at firmaerne ved præcist, hvem der trykkede på linket i deres spam mails.

I værste fald risikerer du, at linket fører dig til et sted, hvor du får installeret spyware.

Har du et autosvar på din mail, vil afsenderne af spam-mailen jo få det, og dermed også vide, at de har ramt plet. Så overvej om det for eksempel er nødvendigt at have et autosvar, der blot fortæller, at du har modtaget mailen og vil læse den senere.

Forvræng altid din mailadresse på nyhedsgrupper

Hvis du bruger nyhedsgrupper, kan du med fordel anvende ånyhedsgrupper p TDC Online. Her har du nemlig muligheden for at forvrænge din mailadresse. Det betyder, at din mailadresse ikke er let at kopiere og misbruge.

Hvem har sendt dig mailen?

Det er desværre let at forfalske afsenderadressen på en mail. Så fordi et firma eller en person, du kender, står som afsender, er det ikke nogen garanti for, at det rent faktisk er dem, der har sendt dig mailen. På denne side kan du se, hvordan du finder ud af, hvor mailen i virkeligheden kommer fra.

[Herningvej 86] [Billeder] [Email liste] [Spændende links] [Downloads] [Phishing] [Spam]